Αρχική σελίδα | Βαθμίδες Εκπαίδευσης | Γυμνάσιο
 

Γυμνάσιο

 
Το Γυμνάσιο είναι η βαθμίδα, στην οποία τίθενται οι βάσεις του αυριανού ακαδημαϊκού πολίτη. Αποστολή μας στο στάδιο αυτό είναι η σωστή θεμελίωση των επιστημονικών εννοιών, η ανάπτυξη πρωτοβουλίας και ευθύνης των μαθητών μας, η άσκηση της κριτικής τους σκέψης και η προσέγγιση του γνωστικού αντικειμένου μέσα από την πολυμορφία και την εναλλαγή των διδακτικών μέσων. Στο Γυμνάσιο έμφαση δίνεται στην ποιότητα του μαθήματος, την εντατική διδασκαλία δυο ξένων γλωσσών, την εφαρμογή των νέων δεδομένων της τεχνολογίας στην εκπαιδευτική πρακτική, τη χρήση σύγχρονων μέσων και μεθόδων στη διδασκαλία, καθώς και στην ανάπτυξη ενός πολύπλευρου προγράμματος δραστηριοτήτων προσαρμοσμένου στις ανάγκες του εφήβου. Το επίσημο αναλυτικό πρόγραμμα συμπληρώνεται στα βασικά μαθήματα με ενισχυτική διδασκαλία, η οποία υποστηρίζεται από τις εκδόσεις του σχολείου μας. Το εργαστήριο φυσικών επιστημών, σχεδιασμένο για την άσκηση των μαθητών σε ομάδες, το πλήθος των υπολογιστών, εξοπλισμένων με multimedia και μόνιμα συνδεδεμένων με το Internet και η πλούσια δανειστική βιβλιοθήκη με επιστημονικά περιοδικά, CD-Roms, Videos και Slides συνθέτουν την εικόνα ενός σύγχρονου σχολείου και τονίζουν τη σημασία που δίνει η Ελληνογερμανική Αγωγή στην εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες και την κατάκτηση της γνώσης μέσα από πολλαπλά ερεθίσματα.

Βασικό θεσμό στο Γυμνάσιο αποτελούν οι διαθεματικές εργασίες. Με την καθοδήγηση του καθηγητή ειδικότητας οι μαθητές επιλέγουν το θέμα της εργασίας τους, οργανώνονται σε ομάδες και αξιοποιώντας την υποδομή του σχολείου αναζητούν, αξιολογούν και συνθέτουν. Μέσα από τις εργασίες αυτές οι μαθητές αποκτούν τη δυνατότητα να συγκεράσουν σκέψεις και εμπειρίες, να προσεγγίσουν την επιστημονική μεθοδολογία, αλλά και να παρέμβουν δυναμικά στα προβλήματα της εποχής ως ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες.

 
Η γερμανική και η αγγλική γλώσσα διδάσκονται σε επίπεδα με στόχο την προετοιμασία των μαθητών για τα αντίστοιχα πτυχία.
Οι ανταλλαγές μαθητών του σχολείου μας με συνομήλικους μαθητές σχολείων της Γερμανίας και Αυστρίας, η πραγματοποίηση εκπαιδευτικών ταξιδιών στην Αγγλία, στη Γερμανία, στην Αυστρία, η συμμετοχή σε μια σειρά ευρωπαϊκών προγραμμάτων, οι συνεχείς επαφές με καθηγητές ξένων σχολείων αποτελούν μέρος του δικτύου των σχέσεων της Ελληνογερμανικής Αγωγής με σχολεία και πανεπιστημιακούς οργανισμούς στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Φροντίζουμε να μεταδώσουμε στους μαθητές μας τις γνώσεις και τα εφόδια εκείνα, που θα τους επιτρέψουν να ζήσουν σε μια Ευρώπη χωρίς σύνορα. Η προσπάθειά μας δεν περιορίζεται στην εκμάθηση των ξένων γλωσσών, αλλά επεκτείνεται στη γνωριμία και την προσέγγιση του πολιτισμού των άλλων λαών, προσπάθεια που δεν μπορεί παρά να έχει τη βάση της στην παροχή ανθρωπιστικής παιδείας, στην καλλιέργεια του σεβασμού και της πίστης στις δικές μας εθνικές και θρησκευτικές αξίες.


Σημαντικό στοιχείο της ζωής του Γυμνασίου αποτελούν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οι συναντήσεις με προσωπικότητες των γραμμάτων και τεχνών, οι ενημερωτικές συζητήσεις με ειδικούς επιστήμονες, οι θεατρικές παραστάσεις, οι εθνικές και θρησκευτικές γιορτές, οι ανθρωπιστικές εκδηλώσεις, καθώς και το πρόγραμμα των εκπαιδευτικών επισκέψεων και εκδρομών είναι για μας ένας ακόμα δρόμος επικοινωνίας με τον κόσμο που μας περιβάλλει. Για όλες τις τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου ο σύμβουλος - ψυχολόγος, θεσμός στο σχολείο μας, στέκεται στο πλευρό των μαθητών, πρόθυμος να αφουγκρασθεί τους εφηβικούς προβληματισμούς και να προσφέρει υπεύθυνη και συνετή καθοδήγηση.

Πολύπλευρο είναι και το αθλητικό πρόγραμμα του Γυμνασίου. Οι αθλητικές ομάδες εκπροσωπούν με επιτυχία το σχολείο σε συναντήσεις του εσωτερικού και εξωτερικού. Η καλλιέργεια του πνεύματος της άμιλλας και ο ευγενής ανταγωνισμός αναπτύσσουν κλίμα συνεργασίας και ομαδικότητας. Για όσους μαθητές ενδιαφέρονται, το αθλητικό τμήμα προσφέρει ένα ευρύτατο φάσμα απογευματινών δραστηριοτήτων. Με δεδομένο ότι η εφηβεία είναι ηλικία αναζητήσεων εξίσου δημιουργικό είναι και το καλλιτεχνικό απογευματινό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει θέατρο, χορωδία, φωτογραφία.
 
 
Η Ελληνογερμανική Αγωγή
Βαθμίδες εκπαίδευσης
Νηπιαγωγείο
Δημοτικό
Γυμνάσιο
Λύκειο
Εκπαιδευτικά τμήματα
Εργασίες μαθητών
Απόφοιτοι
Ερευνητική δραστηριότητα
Εκδηλώσεις
Εκδοτική δραστηριότητα
Εγγραφές νέων μαθητών
Θέσεις εργασίας
 Ενημερωτικό υλικό
Παρακαλούμε εισάγετε το e-mail σας για να λαμβάνετε ενημερωτικό υλικό.
το e-mail σας:
 Τα νέα μας
Βιβλία για τον ΟΕΔΒ
Τα βιβλία του Υπουργείου Παιδείας για το μάθημα της Φυσικής Ε' και Στ' Δημοτικού και Γερμανικών για το Γυμνάσιο είναι έργο των καθηγητών της Ελληνογερμανικής Αγωγής.
συνέχεια
 
Εγκαταστάσεις
Τη σχολική χρονιά 2006-07 λειτούργησε στην Παλλήνη ένα υπερσύγχρονο και υψηλών προδιαγραφών σχολικό συγκρότημα για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
συνέχεια
 
Εξετάσεις γερμανικής γλώσσας
Διεξαγωγή εξετάσεων
FIT 1 και FIT 2
του Ινστιτούτου Goethe στην Ελληνογερμανική Αγωγή.
συνέχεια