Αρχική σελίδα | Απόφοιτοι | Τελετές αποφοίτησης
 

Τελετές αποφοίτησης

Η ώρα της αποφοίτησης ολοκληρώνει έναν κύκλο ζωής που διήρκεσε 14 χρόνια. Χρόνια γεμάτα δημιουργία, συντροφικότητα, ανεμελιά, χαρά. Ταυτόχρονα σηματοδοτεί την αυγή μιας νέας εποχής, μιας νέας πορείας. Η τελετή αποφοίτησης του Λυκείου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Ιουνίου, στον στίβο του σχολείου μας. Τελειόφοιτοι, γονείς και καθηγητές μοιραστήκαμε στιγμές συγκίνησης και χαράς. Συγχαρητήρια σε όλους τους τελειόφοιτους. Καλό δρόμο στη ζωή σας, παιδιά!
 Έτος: 2023
  Το πρόγραμμα
  Χαιρετισμός από το Γενικό Διευθυντή των Εκπαιδευτηρίων, Δρ. Σταύρο Σάββα
  Ομιλία από τη Διευθύντρια του Λυκείου, Ελένη Μάλλιου
  Φωτογραφικό υλικό από την τελετή αποφοίτησης
 
Χαιρετισμός από το Γενικό Διευθυντή των Εκπαιδευτηρίων, Δρ. Σταύρο Σάββα
για την τελετή αποφοίτησης στην Ελληνογερμανική Αγωγή στις 21 Ιουνίου 2023

Αξιότιμη μορφωτική ακόλουθε της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας

Αξιότιμε εκπρόσωπε της Zfa

Αγαπητοί γονείς

Και κυρίως

Αγαπητοί τελειόφοιτοι,

Κάποιες στιγμές στη ζωή μας δεν τις ξεχνάμε ποτέ, τις θυμόμαστε πάντα με νοσταλγία. Μια τέτοια είναι και η σημερινή βραδιά, αγαπητοί τελειόφοιτοι. Θα τη φέρετε συχνά στον νου σας και είμαι βέβαιος ότι την ανάμνησή αυτή θα συνοδεύει ένα γλυκό, νοσταλγικό χαμόγελο.

Όλοι θυμόμαστε τις σημαντικές στιγμές της ζωής μας. Και κυρίως θυμόμαστε τα συναισθήματα που τις συνοδεύουν. Τη σημερινή μέρα είμαι σίγουρος κυρίαρχη είναι η αίσθηση προσωπικής περηφάνιας, ανάμεικτης με αγωνία για το άγνωστο που ξεκινάει αλλά και προσμονή για το καινούργιο.

Αγαπητά μας παιδιά, αφήνετε σήμερα το σχολείο σας, έναν χώρο οικείο, έναν χώρο που φιλοξένησε και υποστήριξε το ταξίδι σας προς την ενηλικίωση, από το νήπιο μέχρι το Λύκειο. Ένα ταξίδι που σας έμαθε πολλά. Σας υποδεχτήκαμε νήπια, γεμάτα ενέργεια και περιέργεια για τη ζωή. Σας καλωσορίσαμε «πρωτάκια» στο μεγάλο σχολείο, σε μια χρονιά ορόσημο, στα 50κοστα γενέθλια του σχολείου μας. Τραγουδήσατε τότε όλοι μαζί «Το μέλλον είμαι εγώ, το μέλλον είναι εδώ» και δώδεκα χρόνια μετά αποδείξατε ότι είστε το πιο φωτεινό μέλλον. Μαζί κάναμε τα πρώτα βήματα στη γνώση. Κοντά μας μάθατε να κρατάτε σωστά το μολύβι, διαβάσατε τις πρώτες σας λέξεις, κάνατε τις πρώτες σας φιλίες. Όλα αυτά τα χρόνια ήμασταν δίπλα σας σε κάθε σας βήμα, σας παρακολουθούσαμε να μεγαλώνετε, να εξελίσσεστε, να αλλάζετε. Καμαρώναμε για την πρόοδό σας, την πορεία σας. Σας είδαμε να γίνεστε από νήπια παιδιά και από παιδιά έφηβοι. Να γίνεστε κάθε μέρα πιο δυνατοί, πιο ώριμοι. Μαζί μας διαβάσατε, αθληθήκατε, παίξατε, ταξιδέψατε, γίνατε ομιλητές σε συνέδρια, κάνατε ερευνητικές εργασίες και επιστημονικά πειράματα, αποκτήσατε εφόδια σημαντικά για το μέλλον σας. Κοντά μας διαμορφώσατε τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά σας. Μάθατε πολλά, μα πάνω από όλα μάθατε να σέβεστε, να συνυπάρχετε, να εκτιμάτε, να συνεργάζεστε, να επιδιώκετε την προσωπική σας εξέλιξη, να μένετε σταθεροί και πιστοί στις αξίες και τις αρχές σας. Και πια στο τέλος της σχολικής σας διαδρομής έχουμε κάθε λόγο να καμαρώνουμε για εσάς, για τις επιδόσεις σας αλλά και για το ήθος και τις αξίες της ζωής σας που κάνετε σε κάθε περίσταση πράξη. Και είστε πια έτοιμοι, αγαπητοί τελειόφοιτοι, για την ακαδημαϊκή σας ζωή.

Αγαπητοί τελειόφοιτοι, απόψε επιβραβεύονται οι κόποι και οι προσπάθειες των σχολικών σας χρόνων. Θα ήθελα να σας αποχαιρετήσω με ένα μεγάλο ευχαριστώ, γιατί πρέπει να ξέρετε ότι οι δικές σας επιτυχίες, αυτές των σχολικών σας χρόνων, στις πανελλαδικές εξετάσεις, στα διπλώματα των αγγλικών και των γερμανικών, οι επιτυχίες σας για το δίπλωμα της ΚΜΚ αλλά και αυτές που θα έρθουν, είναι για όλους εμάς, τους δασκάλους σας, η μεγαλύτερη ικανοποίηση.

Σήμερα όμως δικαιώνονται και οι προσπάθειες των γoνιών σας και των δασκάλων σας που τόσο σας στήριξαν, και που σήμερα έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται εξαιρετικά υπερήφανοι. Νομίζω ότι δεν υπάρχει καταλληλότερη στιγμή από αυτή, για να σας ευχαριστήσω, αγαπητοί γονείς, που μας εμπιστευτήκατε, που συνεργαστήκατε μαζί μας, που περιβάλατε με αγάπη το σχολείο και τους ανθρώπους του όλα αυτά τα χρόνια. Σας ευχαριστούμε όλοι για την εμπιστοσύνη και για το όμορφο κλίμα που κυριάρχησε στη σχέση μας, μια σχέση που είμαι σίγουρος ότι δεν τελειώνει απόψε εδώ.

Αγαπητοί τελειόφοιτοι, η σημερινή μέρα είναι το τέλος ενός κύκλου, είναι όμως και η αρχή μιας νέας πορείας για σας, ενός νέου ταξιδιού. Μια καινούργια περίοδος στη ζωή σας αρχίζει.

Από αύριο αφήνετε τα γνώριμα μαθητικά θρανία. Τα φοιτητικά έδρανα και λίγο αργότερα η επαγγελματική σας πορεία, σας περιμένουν. Η διαδρομή δεν θα είναι πάντα εύκολη. Θα ζήσετε έντονα όμορφες στιγμές αλλά και στιγμές πρόκλησης που θα χρειαστούν όλες σας τις δυνάμεις, όλα σας τα εφόδια και ταλέντα, για να τις ξεπεράσετε. Θα χρειαστεί να αποδείξετε την αξία σας, να κάνετε επιλογές, να ανταποκριθείτε σε περιστάσεις, να αξιοποιήσετε αλλά και να δημιουργήσετε οι ίδιοι ευκαιρίες. Να θυμάστε, αγαπητοί τελειόφοιτοι, η ζωή και η επιτυχία κερδίζονται με το πάθος, την αφοσίωση, την επιμονή στον στόχο. Μην διστάσετε μπροστά στις προκλήσεις, μην αποθαρρυνθείτε από το άγνωστο, μην συμβιβαστείτε με όσα είναι λιγότερα από τα όνειρά σας. Μείνετε σταθεροί στους στόχους και τις αξίες σας και θα πετύχετε. Μην αφήσετε τις δυσκολίες να σας απομακρύνουν από τα όνειρά σας. Ο νομπελίστας Φυσικός Ρίτσαρντ Φάινμαν πέρασε πολλά χρόνια της ζωής του παλεύοντας με την αβεβαιότητα της γνώσης, μέχρι να διατυπώσει τη θεωρία της κβαντικής ηλεκτροδυναμικής. Ο Πικάσο πάλεψε αδιάκοπα με ιδέες και σχέδια, μέχρι να δημιουργήσει την Γκουέρνικα. Ο Διονύσιος Σολωμός αναμετρήθηκε χρόνια με τις λέξεις και τα νοήματα, μέχρι να γράψει τον Εθνικό μας Ύμνο. Η Μαρί Κιουρί πέρασε τη ζωή της στο εργαστήριο, μέχρι να ανακαλύψει το ράδιο και να κατανοήσει σε βάθος τη ραδιενέργεια. Η ιστορία των γραμμάτων, των τεχνών, της επιστήμης, του αθλητισμού είναι γραμμένη από ανθρώπους που δεν φοβήθηκαν να τολμήσουν το αδύνατο, που έμαθαν από τα λάθη τους και που βρήκαν τη δύναμη να προσπαθήσουν ξανά και ξανά μέχρι να πετύχουν. Να θυμάστε η επιμονή, η υπομονή και η σκληρή δουλειά οδηγεί αναμφισβήτητα στην κατάκτηση της κορυφής που θέσατε εσείς ως στόχο, στην επιτυχία. Και κάθε επιτυχία που έρχεται με σκληρή και μεθοδική δουλειά είναι έτσι μια δικαίωση της προσπάθειας, μια στιγμή προσωπικής ευτυχίας.

Όμορφα και εύγλωτα όλα αυτά συνοψίζονται στα λόγια που δανείζομαι από τον Nelson Mandela «Όλα μοιάζουν αδύνατα μέχρι κάποιος τελικά να τα πραγματοποιήσει». Αγαπητά μας παιδιά σας εύχομαι καλό δρόμο. Προχωρήστε με αισιοδοξία στη ζωή σας για να κατακτήσετε τους δικούς σας στόχους, τις δικές σας κορυφές. Και να θυμάστε ότι ισχύει ακόμα αυτό που τραγουδήσατε πρωτάκια του Δημοτικού σε αυτόν εδώ το χώρο. Το μέλλον είστε εσείς.

Σας ευχαριστώ πολύ

 
Η Ελληνογερμανική Αγωγή
Βαθμίδες εκπαίδευσης
Εκπαιδευτικά τμήματα
Εργασίες μαθητών
Απόφοιτοι
Τελετές αποφοίτησης
Σύλλογος αποφοίτων
Ερευνητική δραστηριότητα
Εκδηλώσεις
Εκδοτική δραστηριότητα
Εγγραφές νέων μαθητών
Θέσεις εργασίας
 Ενημερωτικό υλικό
Παρακαλούμε εισάγετε το e-mail σας για να λαμβάνετε ενημερωτικό υλικό.
το e-mail σας:
 Τα νέα μας
Βιβλία για τον ΟΕΔΒ
Τα βιβλία του Υπουργείου Παιδείας για το μάθημα της Φυσικής Ε' και Στ' Δημοτικού και Γερμανικών για το Γυμνάσιο είναι έργο των καθηγητών της Ελληνογερμανικής Αγωγής.
συνέχεια
 
Εγκαταστάσεις
Τη σχολική χρονιά 2006-07 λειτούργησε στην Παλλήνη ένα υπερσύγχρονο και υψηλών προδιαγραφών σχολικό συγκρότημα για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
συνέχεια
 
Εξετάσεις γερμανικής γλώσσας
Διεξαγωγή εξετάσεων
FIT 1 και FIT 2
του Ινστιτούτου Goethe στην Ελληνογερμανική Αγωγή.
συνέχεια