Αρχική σελίδα | Απόφοιτοι | Τελετές αποφοίτησης
 

Τελετές αποφοίτησης

Η ώρα της αποφοίτησης ολοκληρώνει έναν κύκλο ζωής που διήρκεσε 14 χρόνια. Χρόνια γεμάτα δημιουργία, συντροφικότητα, ανεμελιά, χαρά. Ταυτόχρονα σηματοδοτεί την αυγή μιας νέας εποχής, μιας νέας πορείας. Η τελετή αποφοίτησης του Λυκείου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Ιουνίου, στον στίβο του σχολείου μας. Τελειόφοιτοι, γονείς και καθηγητές μοιραστήκαμε στιγμές συγκίνησης και χαράς. Συγχαρητήρια σε όλους τους τελειόφοιτους. Καλό δρόμο στη ζωή σας, παιδιά!
 Έτος: 2023
  Το πρόγραμμα
  Χαιρετισμός από το Γενικό Διευθυντή των Εκπαιδευτηρίων, Δρ. Σταύρο Σάββα
  Ομιλία από τη Διευθύντρια του Λυκείου, Ελένη Μάλλιου
  Φωτογραφικό υλικό από την τελετή αποφοίτησης
 
Ομιλία από τη Διευθύντρια του Λυκείου, Ελένη Μάλλιου
για την τελετή αποφοίτησης στην Ελληνογερμανική Αγωγή στις 21 Ιουνίου 2023

Αξιότιμη κύριε Beywl

Αξιότιμη κυρία Wiskamp,

Αξιότιμε κύριε Drenkelfort,

Αγαπητοί γονείς,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Αγαπητά μας παιδιά,

Έφτασε λοιπόν και η αποφοίτησή σας. Μια μέρα που περιμένατε καιρό, μια μέρα που την είχατε φανταστεί πολλές φορές. Κάπως μαγικά σε μία μόνο μέρα δεν θα είστε πια μαθητές, αλλά ξαφνικά ενήλικοι, υποψήφιοι φοιτητές. Και είναι μια μέρα σταθμός η σημερινή. Το περιβόητο κλείσιμο του κύκλου. Αφήνετε σήμερα πίσω σας ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής σας, τη σχολική σας ζωή. Αλλά και μια σημαντική σας ιδιότητα, αυτή του μαθητή, της μαθήτριας, του παιδιού.

Με τα χρόνια θα καταλάβετε, παιδιά, ότι οι κύκλοι της ζωής μας έχουν μία ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία. Θα καταλάβετε μάλιστα ότι παρά τις ημέρες ορόσημα και τις γιορτές αρχής και τέλους, οι κύκλοι αυτοί δεν κλείνουν τόσο απλά. Θα καταλάβετε, όπως καταλάβαμε και εμείς, ότι είμαστε και είστε φτιαγμένοι από τους κύκλους της ζωή σας, ότι τους έχετε πάντα μαζί σας, ότι είστε εσείς. Κι αν πια δεν είστε μαθητές, ποτέ δεν θα πάψει αυτή η περίοδος της ζωής σας να σας προσδιορίζει ουσιαστικά.

Και πώς όχι; Δεν ήταν και λίγο… 14 χρόνια, 168 μήνες, πάνω από 5.000 ημέρες ζωής στο σχολείο σας. Πιτσιρίκια ήρθατε εδώ, με κοτσίδες, γρατζουνισμένα γόνατα και τσάντες μεγαλύτερες από εσάς. Με αγωνία για το νέο σας ξεκίνημα, με όνειρα παιδικά, να γίνετε καλοί μαθητές, να μάθετε πολλά, να κάνετε φίλους, να μεγαλώσετε. Και τα κάνατε όλα. Μάθατε, δοκιμαστήκατε, κερδίσατε, χάσατε, αποτύχατε, γελάσατε, κλάψατε, κάνατε και χάσατε φίλους, μοιραστήκατε και τελικά μεγαλώσατε. Από πιτσιρίκια γίνατε κύριοι και κυρίες με όνειρα, δύναμη, φως στα μάτια, σιγουριά στο βλέμμα, έτοιμοι να ανοίξετε τα φτερά σας, να φύγετε, να ξεκινήσετε διαδρομές προσωπικές, ακαδημαϊκές, επαγγελματικές.

Η ζωή είναι μπροστά, σας περιμένει. Δελεαστική από κάθε άποψη, γεμάτη προκλήσεις, γεμάτη όνειρα. Ξεκινήστε λοιπόν, με την τόλμη, τη δύναμη, το χαμόγελο και την αυτοπεποίθηση που ταιριάζει στα νιάτα σας αλλά και σε όλα όσα έχετε ήδη καταφέρει. Γιατί έχετε ήδη καταφέρει πολλά…

Είστε έτοιμοι, παιδιά, να κερδίσετε τη ζωή σας. Και θα την κερδίσετε. Είστε έτοιμοι να κατακτήσετε όσα ονειρεύεστε σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Είστε οπλισμένοι με γνώσεις, αξίες και αρχές. Το σχολείο και η οικογένειά σας φρόντισαν όλα αυτά τα χρόνια γι αυτό. Είστε όμως και καλύτεροι από εμάς που σας τα μάθαμε. Είστε πιο ανοιχτόμυαλοι και ανεκτικότεροι από εμάς. Είστε ήδη από την αρχή της ζωής σας πολίτες του κόσμου. Ενδιαφέρεστε για όσα γίνονται στον κόσμο, όχι μόνο στη χώρα σας. Έχετε οικολογική σκέψη και συνείδηση. Έχετε σεβασμό για τον άνθρωπο, τη διαφορετικότητα. Αγαπητά παιδιά, μέσα σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς, ίσως να μην γνωρίζετε με απόλυτη βεβαιότητα τι θα κάνετε για το υπόλοιπο της ζωής σας. Το πιο σημαντικό όμως είναι να έχετε ένα όραμα, έναν στόχο και να προσπαθείτε για αυτό, να προσπαθείτε να φτάσετε σε αυτό όσο το δυνατόν πιο άμεσα. Σίγουρα με μικρές παρακάμψεις, που ίσως να είναι προσωρινές, ίσως, όμως να σας κατευθύνουν εκεί που θέλετε να φτάσετε μέσα από μία διαφορετική διαδρομή.

Να έχετε όμως αυτό το όραμα. Ένα όραμα, που όσο μακρινό κι αν μοιάζει, θα είναι η κορυφή που θα θέλετε να κατακτήσετε. Το όραμα σας, το όνειρό σας είναι αυτό που θα σας δίνει δύναμη και που θα σας κρατά όρθιους και δυνατούς στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής σας.

Σίγουρα στην πορεία θα συναντήσετε πολλά εμπόδια. Δεν θα είναι πάντα όλα ευχάριστα και εύκολα. Ο δρόμος για την Ιθάκη δεν είναι εύκολος. Θα βρεθούν πολλοί Λαιστρυγόνες, πολλές Συμπληγάδες και πολλοί Κύκλωπες. Πολλές σειρήνες θα προσπαθήσουν να σας αποπροσανατολίσουν από το όνειρό σας. Αλλά εκεί θα φανεί η πραγματική σας δύναμη. Να μην τα παρατήσετε. Να μείνετε πιστοί στα θέλω, στις αρχές και τις αξίες σας και με αυτά να διαμορφώσετε τον κόσμο γύρω σας. Να μείνετε πιστοί στις αρχές και στις αξίες σας και για έναν ακόμη λόγο. Γιατί μόνο έτσι θα είστε σε ειρήνη με τον εαυτό σας ,τη συνείδησή σας. Και είναι αυτή η ειρήνη η ουσία της προσωπικής σας ευτυχίας.

Αγαπητοί γονείς, τα πιτσιρίκια μας μεγάλωσαν. Ξεκινούν την ενήλικη ζωή τους. Αυτή τη φορά το ξεκίνημα θα είναι διαφορετικό. Αυτή τη φορά δεν θα τα πάρουμε από το χέρι. Αυτή τη φορά θα αφήσουμε σιγά σιγά το χέρι τους. Δεν θα τους δείξουμε τον δρόμο, θα τα ακολουθήσουμε στον δικό τους. Αυτή τη φορά δεν έχουμε απαντήσεις στις απορίες τους, μάλλον περισσότερες ερωτήσεις τους κάνουμε πια εμείς. Αυτή τη φορά θα σταθούμε ένα βηματάκι πίσω και απλώς θα ευχόμαστε να είναι η ζωή τους, όπως την ονειρεύονται, όπως τη θέλουν. Θα είμαστε όμως εκεί, κάθε φορά που θα κοιτούν πίσω για την ασφάλεια, τη σιγουριά (τη δική τους και ας μην γελιόμαστε και τη δική μας), για τις ρίζες τους.

Εκεί θα είμαστε, παιδιά, για να σας καμαρώνουμε που κάθε μέρα θα γίνεστε πιο δυνατοί, πιο ώριμοι, καλύτεροι από εμάς. Μα δεν υπάρχει όμως και τίποτα καλύτερο από έναν γονιό να καμαρώνει για το παιδί του. Όπως και για έναν καθηγητή να καμαρώνει για τους μαθητές του. Και καμαρώνουμε απόψε όλοι, παιδιά, οι καθηγητές που σας στήριξαν και σας έδειξαν τον δρόμο στο Δημοτικό, στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, αλλά και όλοι οι άνθρωποι του σχολείου που ήταν δίπλα σας κάθε μέρα και που ήταν η δεύτερη οικογένειά σας όλα αυτά τα χρόνια.

Αγαπητά παιδιά, ο επόμενος Σεπτέμβρης θα σας βρει αλλού, αλλιώς και κυρίως άλλους. Μέσα από την καρδιά μας ευχόμαστε να είναι η αρχή για υπέροχα επόμενα. Να φτάσετε όπου μπορείτε και παραφράζοντας την ευχή του Καζαντζάκη ακόμη και εκεί που νομίζετε ότι δεν μπορείτε. Να είστε γεροί, τυχεροί και ευτυχισμένοι. Καλή ζωή, παιδιά!

 
Η Ελληνογερμανική Αγωγή
Βαθμίδες εκπαίδευσης
Εκπαιδευτικά τμήματα
Εργασίες μαθητών
Απόφοιτοι
Τελετές αποφοίτησης
Σύλλογος αποφοίτων
Ερευνητική δραστηριότητα
Εκδηλώσεις
Εκδοτική δραστηριότητα
Εγγραφές νέων μαθητών
Θέσεις εργασίας
 Ενημερωτικό υλικό
Παρακαλούμε εισάγετε το e-mail σας για να λαμβάνετε ενημερωτικό υλικό.
το e-mail σας:
 Τα νέα μας
Βιβλία για τον ΟΕΔΒ
Τα βιβλία του Υπουργείου Παιδείας για το μάθημα της Φυσικής Ε' και Στ' Δημοτικού και Γερμανικών για το Γυμνάσιο είναι έργο των καθηγητών της Ελληνογερμανικής Αγωγής.
συνέχεια
 
Εγκαταστάσεις
Τη σχολική χρονιά 2006-07 λειτούργησε στην Παλλήνη ένα υπερσύγχρονο και υψηλών προδιαγραφών σχολικό συγκρότημα για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
συνέχεια
 
Εξετάσεις γερμανικής γλώσσας
Διεξαγωγή εξετάσεων
FIT 1 και FIT 2
του Ινστιτούτου Goethe στην Ελληνογερμανική Αγωγή.
συνέχεια