Αρχική σελίδα > Εξέλιξη

english | ελληνικά

   
  
 
Εξέλιξη του προγράμματος

Έχοντας ως επίκεντρο τους ίδιους τους μαθητές, το πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού περιβάλλοντος το οποίο θα επιτρέπει στην ευρύτερη μαθητική κοινότητα να γνωρίσει το πνεύμα, το ήθος και τις αρετές που πηγάζουν από τα αρχαία Ολυμπιακά Αγωνίσματα και να γίνει αρωγός σε μια προσπάθεια για παγκόσμια διάδοση του αρχαίου Ολυμπιακού Ιδεώδους.

Οι μαθητές των τριών σχολείων από την Ελλάδα, την Αυστρία και τη Γερμανία θα μελετήσουν θεωρητικά τα αγωνίσματα του Δρόμου, του 'Aλματος άνευ φοράς, της Δισκοβολίας, του Ακοντίου και του Πεντάθλου και συγκεκριμένα πως αυτά πραγματοποιούνταν στην Αρχαία Ελλάδα.Αρχαία Ολυμπιακά αγωνίσματα τα οποία έχουν εξελιχθεί με το πέρασμα του χρόνου όπως είναι το αρχαίο πένταθλο και το άλμα άνευ φοράς.

Η υλοποίηση του προγράμματος θα γίνει σε πρώτη φάση στις σχολικές μονάδες με ομαδικές εργασίες (projects) των μαθητών ώστε να μελετήσουν θεωρητικά τα επιλεγμένα αρχαία Ολυμπιακά Αγωνίσματα. Οι μαθητές θα αναζητήσουν πληροφορίες για την τεχνική, την ιστορία και την εξέλιξη των αρχαίων Ολυμπιακών Αγωνισμάτων καθώς επίσης και για τα όργανα τα οποία χρησιμοποιούσαν οι αθλητές κάνοντας αντιπαραβολή με τη διεξαγωγή τους στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επιπλέον θα πραγματοποιήσουν απλές κατασκευές αθλητικών οργάνων που χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα και θα προετοιμαστούν για να αναπαραστήσουν ορισμένα από τα αγωνίσματα αυτά.

Στη δεύτερη και τελική φάση οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα συναντηθούν στην Αρχαία Ολυμπία όπου θα συμμετέχουν ενεργά στην τελετή λήξης. Εκεί θα γνωρίσουν τον αρχαιολογικό χώρο, θα επισκεφτούν το αρχαιολογικό μουσείο, τη βιβλιοθήκη της Διεθνούς Ολυμπιακή Ακαδημίας, θα παρακολουθήσουν εισηγήσεις και θα συζητήσουν με επιστήμονες της Ιστορίας του αθλητισμού, θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των εργασιών τους και τέλος θα αναπαραστήσουν επιλεγμένα αγωνίσματα.Αγώνες δρόμου στο Στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας με το εργαλείο επαυξημένης πραγματικότητας ArcheoGuide

Επιπρόσθετα θα τους δοθεί η δυνατότητα, στα πλαίσια της διαθεματικής προσέγγισης, να παρακολουθήσουν αθλητικές δραστηριότητες αξιοποιώντας καινοτόμα εκπαιδευτικά εργαλεία όπως το εργαλείο επαυξημένης πραγματικότητας ARCHEOGUIDE αλλά και τα συστήματα καταγραφής εργομετρικών παραμέτρων του προγράμματος Lab of Tomorrow.