Αρχική σελίδα | Τα νέα μας
 

Τα νέα μας

 'Ετος: 2024
  Οι μαθητές της Δ’ Δημοτικού ανακαλύπτουν το παρελθόν με οδηγό… τη Μύρτιδα!
 
Οι μαθητές της Δ΄ τάξης πραγματοποίησαν ένα μοναδικό ταξίδι στο παρελθόν και ανακάλυψαν πληροφορίες για την κλασική Αθήνα του Περικλή. Αρχικά επεξεργάστηκαν το βιβλίο «Μισή Μαγική Ώρα στην Ακρόπολη», εντόπισαν ιστορικές πληροφορίες για την κοινωνία, την πολιτική, τις τέχνες της εποχής και στη συνέχεια μέσα από ποικίλες δραστηριότητες εξέφρασαν τις απόψεις τους και σχολίασαν λόγια του Περικλή.
Συγχρόνως, ένα εντεκάχρονο κορίτσι που βρέθηκε θαμμένο στον ομαδικό τάφο στον Κεραμεικό προστέθηκε στην παρέα τους και έγινε οδηγός και συνοδοιπόρος τους σε αυτό το γνωστικό ταξίδι. Η Μύρτις αποτέλεσε την αφορμή να ανακαλύψουν οι επιστήμονες τι ήταν ο λοιμός που σκότωσε τόσους Αθηναίους αλλά και τον ίδιο τον Περικλή κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο.
Στη συνέχεια οι μαθητές μέσα από την επεξεργασία άρθρων, ιστοσελίδων και ιστορικών πηγών «επέστρεψαν» πίσω στο παρελθόν, για να ανακαλύψουν ποια ήταν η Μύρτις, πώς ζούσε στην Αθήνα της εποχής του Περικλή, πώς βρέθηκε σε αυτόν τον ομαδικό τάφο και ποια ήταν τα ταφικά έθιμα της εποχής.
Έπειτα σε ρόλο μικρών επιστημόνων και με τη βοήθεια της βιολόγου, κ. Χ. Μαρίνου, εξερεύνησαν το DNA, το γενετικό υλικό των οργανισμών. Ανακάλυψαν με ποιον τρόπο οι ειδικοί επιστήμονες, με ανάλυση του αρχαίου DNA που βρέθηκε στα νεογιλά δόντια της Μύρτιδος, ταυτοποίησαν τον αιτιολογικό παράγοντα του λοιμού των Αθηνών. Εντυπωσιάστηκαν όταν ήρθε η στιγμή να απομονώσουν το δικό τους γενετικό υλικό από κύτταρα της γλώσσας.
Ο ενθουσιασμός κορυφώθηκε, όταν άφησαν τις τάξεις τους, για να συνεχίσουν τη δράση τους εκτός σχολείου. Πρώτη στάση το Μουσείο Ακρόπολης, όπου με ξεναγό έναν ιστορικό – αρχαιολόγο έλυσαν αρκετές απορίες τους, παρατήρησαν και σύγκριναν ευρήματα της αρχαϊκής και της κλασικής Αθήνας και εντόπισαν ιστορικά σημεία που σχετίζονταν με τη Μύρτιδα και την εποχή της αλλά και  διαπίστωσαν πώς αυτά εξελίχθηκαν στον χρόνο. Η περιήγηση συνεχίστηκε  στην αρχαία Αγορά και στον Κεραμεικό, όπου με εργαλεία τους τα τα tablet και με τη βοήθεια του προγράμματος “discovery trail” ακολούθησαν ιστορικά μονοπάτια. Εκεί εντόπισαν σημαντικούς σταθμούς και αφού παρατήρησαν μνημεία και ιστορικά στοιχεία στον χώρο, φωτογράφισαν λεπτομέρειες μνημείων, συνεργάστηκαν και απάντησαν σε ερωτήματα ανακαλύπτοντας πτυχές της ζωής της Μύρτιδος στην κλασική Αθήνα. 



 << Επιστροφή  

 

 
Η Ελληνογερμανική Αγωγή
Βαθμίδες εκπαίδευσης
Εκπαιδευτικά τμήματα
Εργασίες μαθητών
Απόφοιτοι
Ερευνητική δραστηριότητα
Εκδηλώσεις
Εκδοτική δραστηριότητα
Εγγραφές νέων μαθητών
Θέσεις εργασίας
 Ενημερωτικό υλικό
Παρακαλούμε εισάγετε το e-mail σας για να λαμβάνετε ενημερωτικό υλικό.
το e-mail σας:
 Τα νέα μας
Βιβλία για τον ΟΕΔΒ
Τα βιβλία του Υπουργείου Παιδείας για το μάθημα της Φυσικής Ε' και Στ' Δημοτικού και Γερμανικών για το Γυμνάσιο είναι έργο των καθηγητών της Ελληνογερμανικής Αγωγής.
συνέχεια
 
Εγκαταστάσεις
Τη σχολική χρονιά 2006-07 λειτούργησε στην Παλλήνη ένα υπερσύγχρονο και υψηλών προδιαγραφών σχολικό συγκρότημα για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
συνέχεια
 
Εξετάσεις γερμανικής γλώσσας
Διεξαγωγή εξετάσεων
FIT 1 και FIT 2
του Ινστιτούτου Goethe στην Ελληνογερμανική Αγωγή.
συνέχεια