Αρχική σελίδα | Τα νέα μας
 

Τα νέα μας

 'Ετος: 2023
  Οι μαθητές της Α’ Γυμνασίου εκτελούν το Πείραμα του Ερατοσθένη
 
Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς μάθαμε για πρώτη φορά πόσο μεγάλος είναι ο πλανήτης μας; Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν ότι η Γη δεν είναι επίπεδη, αλλά δεν γνώριζαν το μέγεθός της. Ο Ερατοσθένης ο Κυρηναίος, Έλληνας λόγιος και διευθυντής της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, μέτρησε για πρώτη φορά την περιφέρεια της Γης με θαυμαστή ακρίβεια για τα δεδομένα της εποχής και τα μέσα που διέθετε. Η μνημειώδης ανακάλυψη του Ερατοσθένη αποτελεί μία υποδειγματική ανακαλυπτική δραστηριότητα, που εισάγει τους μαθητές στον επιστημονικό τρόπο σκέψης.

Οι μαθητές της Α’ Γυμνασίου ακολούθησαν και τη φετινή χρονιά τα χνάρια του Ερατοσθένη εκτελώντας το ιστορικό αυτό πείραμα. Οι μαθητές οδηγήθηκαν βήμα προς βήμα στη μέτρηση του Ερατοσθένη χρησιμοποιώντας απλά υλικά. Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023, την 6η και 7η διδακτική ώρα οι μαθητές και μαθήτριες της Α’ τάξης του Γυμνασίου συνεργάστηκαν με τους καθηγητές τους και τους συνεργάτες από το Τμήμα  Έρευνας και Ανάπτυξης του σχολείου μας, ώστε να υπολογίσουν την περιφέρεια της Γης.

Με σύμμαχο τον καλό καιρό, με οδηγό τον επιστημονικό τρόπο σκέψης, με κέφι και ενθουσιασμό αλλά και με την καθοδήγηση των καθηγητών τους οι μικροί μαθητές του Γυμνασίου έζησαν μία ξεχωριστή εμπειρία στο σχολείο τους και απόλαυσαν τη συμμετοχή τους σε ένα από τα ομορφότερα πειράματα στην Ιστορία της Επιστήμης.
Η εκδήλωση διεξάγεται στο πλαίσιο της διεθνούς δράσης: «Το πείραμα του Ερατοσθένη» (https://eratosthenes.ea.gr) που διοργανώνεται από την Ελληνογερμανική Αγωγή και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
 << Επιστροφή  

 

 
Η Ελληνογερμανική Αγωγή
Βαθμίδες εκπαίδευσης
Εκπαιδευτικά τμήματα
Εργασίες μαθητών
Απόφοιτοι
Ερευνητική δραστηριότητα
Εκδηλώσεις
Εκδοτική δραστηριότητα
Εγγραφές νέων μαθητών
Θέσεις εργασίας
 Ενημερωτικό υλικό
Παρακαλούμε εισάγετε το e-mail σας για να λαμβάνετε ενημερωτικό υλικό.
το e-mail σας:
 Τα νέα μας
Βιβλία για τον ΟΕΔΒ
Τα βιβλία του Υπουργείου Παιδείας για το μάθημα της Φυσικής Ε' και Στ' Δημοτικού και Γερμανικών για το Γυμνάσιο είναι έργο των καθηγητών της Ελληνογερμανικής Αγωγής.
συνέχεια
 
Εγκαταστάσεις
Τη σχολική χρονιά 2006-07 λειτούργησε στην Παλλήνη ένα υπερσύγχρονο και υψηλών προδιαγραφών σχολικό συγκρότημα για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
συνέχεια
 
Εξετάσεις γερμανικής γλώσσας
Διεξαγωγή εξετάσεων
FIT 1 και FIT 2
του Ινστιτούτου Goethe στην Ελληνογερμανική Αγωγή.
συνέχεια