Αρχική σελίδα | Τα νέα μας
 

Τα νέα μας

 'Ετος: 2023
  Συζητώντας με τον Δρ. Μαραβελάκη για την ανάπλαση του προσώπου της Μύρτιδος
 
Το ταξίδι των μαθητών της  Δ΄ τάξης με οδηγό τη Μύρτιδα  συνεχίζεται…
Αυτή τη φορά επισκέφθηκε το σχολείο μας ο Δρ. Εμμανουήλ Μαραβελάκης, Διευθυντής Εργαστηρίου Σχεδιομελέτης, Κατεργασιών & Αυτοματισμών, για να συζητήσει με τα παιδιά για τη διαδικασία ανάπλασης του προσώπου της Μύρτιδος από το κρανίο της που βρέθηκε σε άριστη κατάσταση στον ομαδικό τάφο στον Κεραμεικό. Η τελική ανάπλαση των χαρακτηριστικών της Μύρτιδος ήταν αποτέλεσμα μιας μεγάλης ερευνητικής προσπάθειας, με συντονιστή τον κ. Παπαγρηγοράκη, και πραγματοποιήθηκε χάρις στην αξιοποίηση των συμπερασμάτων της αρχαιολογικής ανασκαφής και στην ανάλυση του αρχαίου DNA για την αναζήτηση του αιτιολογικού παράγοντα του λοιμού των Αθηνών. Έτσι, 24 αιώνες μετά τον θάνατό της, η Μύρτις γίνεται το πρώτο παιδί που ξαναβρίσκει τη μορφή του, ανακτά τη φυσιογνωμία του και αντικρίζει τους πολίτες του 21ου αιώνα. H ιδέα για την ανάπλαση της Μύρτιδος δημιουργήθηκε  το 2007, στην 27η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Όμως, η ανάπλαση δεν έγινε πάνω στο αρχαίο κρανίο αλλά  δημιουργήθηκε ένα αντίγραφο. Το ΤΕΙ Κρήτης και συγκεκριμένα το Εργαστήριο Σχεδιομελέτης & Κατεργασιών  ανέλαβε την τρισδιάστατη ανασύνθεση του αρχαίου κρανίου της Μύρτιδος. Εκεί η ομάδα του κ. Μαραβελάκη  δημιούργησε ένα μοντέλο, ένα πιστό αντίγραφο του αρχαίου κρανίου.
Επάνω σε αυτό έγινε τελικά στη Σουηδία η ανάπλαση του προσώπου της Μύρτιδος, από τον ειδικό γλύπτη Όσκαρ Νίλσον, και αυτή η διεργασία διήρκεσε οκτώ μήνες. Έτσι οι μαθητές, αφού παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον όλα αυτά που παρουσίασε ο κ. Μαραβελάκης, απάντησαν σε σχετικές ερωτήσεις στην εφαρμογή Kahoot! Στο τέλος, με τη βοήθεια ενός 3D σαρωτή, ανακάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η τρισδιάσταση απεικόνιση ενός προσώπου! Ήταν μια εμπειρία ξεχωριστή και κέρδισαν πολύτιμα εφόδια για την έρευνά τους!


 << Επιστροφή  

 

 
Η Ελληνογερμανική Αγωγή
Βαθμίδες εκπαίδευσης
Εκπαιδευτικά τμήματα
Εργασίες μαθητών
Απόφοιτοι
Ερευνητική δραστηριότητα
Εκδηλώσεις
Εκδοτική δραστηριότητα
Εγγραφές νέων μαθητών
Θέσεις εργασίας
 Ενημερωτικό υλικό
Παρακαλούμε εισάγετε το e-mail σας για να λαμβάνετε ενημερωτικό υλικό.
το e-mail σας:
 Τα νέα μας
Βιβλία για τον ΟΕΔΒ
Τα βιβλία του Υπουργείου Παιδείας για το μάθημα της Φυσικής Ε' και Στ' Δημοτικού και Γερμανικών για το Γυμνάσιο είναι έργο των καθηγητών της Ελληνογερμανικής Αγωγής.
συνέχεια
 
Εγκαταστάσεις
Τη σχολική χρονιά 2006-07 λειτούργησε στην Παλλήνη ένα υπερσύγχρονο και υψηλών προδιαγραφών σχολικό συγκρότημα για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
συνέχεια
 
Εξετάσεις γερμανικής γλώσσας
Διεξαγωγή εξετάσεων
FIT 1 και FIT 2
του Ινστιτούτου Goethe στην Ελληνογερμανική Αγωγή.
συνέχεια