Αρχική σελίδα | Τα νέα μας
 

Τα νέα μας

 'Ετος: 2023
  Διαδραστική Έκθεση από τους μαθητές της Ε’ Δημοτικού με θέμα «Καταφύγια στον Άρη, σεισμοί και σεισμογράφοι»
 
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ τάξης καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς μελέτησαν το ηλιακό μας σύστημα και το διάστημα. Διερεύνησαν, πειραματίστηκαν, κατασκεύασαν και γνώρισαν τα ουράνια σώματα και τους αστερισμούς. Έτσι, την Πέμπτη 27 Απριλίου με μεγάλη χαρά υποδέχτηκαν στο σχολείο μας τους γονείς τους και ανέλαβαν να τους ξεναγήσουν στη διαδραστική τους έκθεση, παρουσιάζοντας τις εργασίες τους και υποστηρίζοντας τη μελέτη και τα αποτελέσματα της έρευνάς τους. Παρουσίασαν πειράματα αστρονομίας στο εργαστήριο Φυσικής, εξηγώντας στους επισκέπτες τη σημασία του αέρα στη στολή του αστροναύτη αλλά και του χρώματός της. Ξενάγησαν τους επισκέπτες στην πειραματική διάταξη Φουκώ του σχολείου μας και εξήγησαν την πειραματική απόδειξη της περιστροφικής κίνησης της Γης που πραγματοποίησε ο Ζαν Μπερνάρ Λεόν Φουκώ το 1851. Παρουσίασαν τα spin-offs και εξήγησαν τον τρόπο με τον οποίο η διαστημική τεχνολογία έχει εισβάλει στη ζωή μας. Με περηφάνεια ανέδειξαν τις εικαστικές δημιουργίες τους και τα μουσικά έργα που συνέθεσαν και εκτέλεσαν, εμπνευσμένοι από το διάστημα και τους πλανήτες. Έπαιξαν τα δικά τους παιχνίδια γνώσεων αλλά και παιχνίδια πληροφορικής με τους επισκέπτες και… εκτόξευσαν πυραυλάκια σε θεαματικές πτήσεις, εμπλέκοντας και τους γονείς τους, δίνοντας οι ίδιοι την επιστημονική εξήγηση για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η προωθητική ενέργεια κατά την εκτόξευση του πυραύλου! Και δε σταμάτησαν εκεί… Ξενάγησαν τους επισκέπτες στα καταφύγια που δημιούργησαν και παρουσίασαν τον τρόπο κατασκευής τους. Μία, ακόμη, έκπληξη επεφύλασσαν στους επισκέπτες τους… Με την καθοδήγηση των μαθητών ταξίδεψαν μέσω εικονικής πραγματικότητας στο ηλιακό μας σύστημα και στο περιβάλλον του Άρη… Εκεί, μάλιστα, είχαν την ευκαιρία να δουν σε τρισδιάστατη μορφή τα καταφύγια που οι μαθητές δημιούργησαν σε ομάδες! Οι επιστημονικές ιστορίες που συνέθεσαν τα παιδιά σε ειδικά διαμορφωμένη ψηφιακή εκπαιδευτική πλατφόρμα με θέμα «Ταξίδι στον Άρη» ξεχώριζαν για την πρωτοτυπία και τη δημιουργικότητά τους!

Από τη μελέτη τους για τους πλανήτες κατάλαβαν πως το σεισμικό φαινόμενο αφορά όχι μόνο στη Γη αλλά και σε άλλους πλανήτες. Έτσι, επέκτειναν την έρευνά τους και στους σεισμούς. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασαν στους επισκέπτες τον σεισμογράφο του σχολείου μας και μίλησαν για τις καταγραφές του. Έδειξαν τους πειραματικούς σεισμογράφους που δημιούργησαν στην τάξη με απλά υλικά, έπαιξαν μαζί τους παιχνίδια με θέμα την αντισεισμική προστασία και τους ενημέρωσαν για την ενδεδειγμένη συμπεριφορά πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τους σεισμούς, παρουσιάζοντας το υλικό που οι ίδιοι ετοίμασαν.

Η ημέρα επιστήμης ολοκληρώθηκε με τα παιδιά και τους γονείς τους να κάνουν αστροπαρατηρήσεις μέσα από το τηλεσκόπιο του Αστεροσκοπείου του σχολείου μας με την καθοδήγηση των συνεργατών αστρονόμων και φυσικών του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής.

Ήταν μια ξεχωριστή εκδήλωση! Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά!

 << Επιστροφή  

 

 
Η Ελληνογερμανική Αγωγή
Βαθμίδες εκπαίδευσης
Εκπαιδευτικά τμήματα
Εργασίες μαθητών
Απόφοιτοι
Ερευνητική δραστηριότητα
Εκδηλώσεις
Εκδοτική δραστηριότητα
Εγγραφές νέων μαθητών
Θέσεις εργασίας
 Ενημερωτικό υλικό
Παρακαλούμε εισάγετε το e-mail σας για να λαμβάνετε ενημερωτικό υλικό.
το e-mail σας:
 Τα νέα μας
Βιβλία για τον ΟΕΔΒ
Τα βιβλία του Υπουργείου Παιδείας για το μάθημα της Φυσικής Ε' και Στ' Δημοτικού και Γερμανικών για το Γυμνάσιο είναι έργο των καθηγητών της Ελληνογερμανικής Αγωγής.
συνέχεια
 
Εγκαταστάσεις
Τη σχολική χρονιά 2006-07 λειτούργησε στην Παλλήνη ένα υπερσύγχρονο και υψηλών προδιαγραφών σχολικό συγκρότημα για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
συνέχεια
 
Εξετάσεις γερμανικής γλώσσας
Διεξαγωγή εξετάσεων
FIT 1 και FIT 2
του Ινστιτούτου Goethe στην Ελληνογερμανική Αγωγή.
συνέχεια