Αρχική σελίδα | Τα νέα μας
 

Τα νέα μας

 'Ετος: 2022
  Οι μαθητές της Ε΄ Δημοτικού επισκέπτονται τον σεισμογράφο του σχολείου μας
 
Τη φετινή χρονιά οι μαθητές της Ε΄ Δημοτικού ασχολούνται με τις φυσικές καταστροφές και ειδικότερα με τους σεισμούς. Σε συνεργασία των εκπαιδευτικών με τον κ. Σοφοκλή Σωτηρίου, διευθυντή του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής, οι μαθητές συμμετείχαν σε μια ειδικά διαμορφωμένη δράση. Με αφορμή την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα που σημειώθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής και της Εύβοιας, οι μαθητές αρχικά ενημερώθηκαν για την αρχή της λειτουργίας ενός σεισμογράφου και παρατήρησαν τις καταγραφές των σεισμικών δονήσεων της 29ης Νοεμβρίου 2022 από τον σεισμογράφο της Ελληνογερμανικής Αγωγής. Επίσης, έμαθαν ότι για τις καταγραφές σεισμικών δονήσεων από τους σεισμογράφους χρησιμοποιείται διεθνώς η παγκόσμια ώρα Γκρίνουιτς και έτσι κατανόησαν τη διαφορά των δύο ωρών που παρατηρήσαν στην ώρα καταγραφής στον σεισμογράφο σε σχέση με την ώρα εκδήλωσης του σεισμικού φαινομένου. Σε επόμενη φάση της δράσης, επισκέφτηκαν τον σεισμογράφο της Ελληνογερμανικής Αγωγής και ενημερώθηκαν για τον τρόπο κατασκευής και λειτουργίας του αλλά και για πιθανές ψευδείς καταγραφές που οφείλονται σε  θορύβους ή γενικότερα σε ανθρώπινη δραστηριότητα στο περιβάλλον του σεισμογράφου. Παράλληλα, έμαθαν για τις τεκτονικές πλάκες του στερεού φλοιού της γης, για την αιτία γένεσης σεισμών αλλά και για τις σεισμογενείς περιοχές, στις οποίες ανήκει και η χώρα μας. Ενημερώθηκαν για τον τρόπο μετάδοσης των σεισμικών κυμάτων και κατανόησαν την ανάγκη ύπαρξης πολλών σεισμογράφων, ώστε να είναι αξιόπιστη μια καταγραφή και μέτρηση σεισμού. Τέλος, μέσα από συγχρονισμένες κινήσεις που δοκίμασαν, διαπίστωσαν με βιωματικό τρόπο την ευαισθησία του σεισμογράφου στην καταγραφή εξωτερικών κινήσεων και θορύβων που δεν οφείλονται απαραίτητα σε σεισμούς.

Ήταν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα δράση με βιωματικό χαρακτήρα από την οποία οι μαθητές αποκόμισαν πολλές γνώσεις! << Επιστροφή  

 

 
Η Ελληνογερμανική Αγωγή
Βαθμίδες εκπαίδευσης
Εκπαιδευτικά τμήματα
Εργασίες μαθητών
Απόφοιτοι
Ερευνητική δραστηριότητα
Εκδηλώσεις
Εκδοτική δραστηριότητα
Εγγραφές νέων μαθητών
Θέσεις εργασίας
 Ενημερωτικό υλικό
Παρακαλούμε εισάγετε το e-mail σας για να λαμβάνετε ενημερωτικό υλικό.
το e-mail σας:
 Τα νέα μας
Βιβλία για τον ΟΕΔΒ
Τα βιβλία του Υπουργείου Παιδείας για το μάθημα της Φυσικής Ε' και Στ' Δημοτικού και Γερμανικών για το Γυμνάσιο είναι έργο των καθηγητών της Ελληνογερμανικής Αγωγής.
συνέχεια
 
Εγκαταστάσεις
Τη σχολική χρονιά 2006-07 λειτούργησε στην Παλλήνη ένα υπερσύγχρονο και υψηλών προδιαγραφών σχολικό συγκρότημα για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
συνέχεια
 
Εξετάσεις γερμανικής γλώσσας
Διεξαγωγή εξετάσεων
FIT 1 και FIT 2
του Ινστιτούτου Goethe στην Ελληνογερμανική Αγωγή.
συνέχεια