Αρχική σελίδα | Τα νέα μας
 

Τα νέα μας

 'Ετος: 2022
  Παρατηρώντας τη μερική έκλειψη του Ηλίου
 
Τις τελευταίες ημέρες η μερική έκλειψη Ηλίου, ορατή από τη χώρα μας, ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων για μικρούς και μεγάλους! Μέσα από ένα σύντομο εκπαιδευτικό βίντεο οι μαθητές της Α’ Δημοτικού είδαν πώς ένα μικρό ουράνιο σώμα μπορεί να καλύψει μερικώς ένα τεράστιο αστέρι, τον Ήλιο. Για να κατανοήσουν τα μεγέθη ενεπλάκησαν σε μια βιωματική δραστηριότητα. Θεώρησαν ότι το κεφάλι τους είναι η Γη, η παλάμη τους η Σελήνη και ο περίγυρός τους ο Ήλιος. Τεντώνοντας το χέρι τους και φέρνοντάς το στη συνέχεια κοντά στο πρόσωπό τους, κατάλαβαν πώς το οπτικό εμπόδιο δεν επιτρέπει τη θέαση. Για να καταλάβουν πώς η οπτική επηρεάζεται από την απόσταση της θέασης προσομοίωσαν τον Ήλιο και τη Σελήνη με δύο άνισους χάρτινους δίσκους. Στη συνέχεια, παρακολούθησαν το φαινόμενο μέσω της σύνδεσης του Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Οι μαθητές της Β’ Δημοτικού συζήτησαν για το συναρπαστικό, αστρονομικό φαινόμενο της έκλειψης του Ηλίου. Έμαθαν για το φαινόμενο και παρακολούθησαν σχετικά βίντεο. Την τελευταία ώρα παρακολούθησαν την εξέλιξη του φαινομένου μέσω της σύνδεσης του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Τέλος, ενημερώθηκαν για τους ασφαλείς τρόπους παρακολούθησης αυτού του φαινομένου.
Οι μεγαλύτεροι μαθητές της Γ’, της Δ’, της Ε’ και της ΣΤ’ Δημοτικού σήμερα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν με ασφάλεια ένα εντυπωσιακό φαινόμενο… Με τους δασκάλους και τις δασκάλες τους συζήτησαν για το φαινόμενο και τον ρόλο που παίζει η Σελήνη σε αυτό. Μελέτησαν τις κινήσεις της Γης και της Σελήνης γύρω από τον Ήλιο, αναρωτήθηκαν τι συμβαίνει όταν τα τρία ουράνια σώματα ευθυγραμμίζονται και επιβεβαίωσαν τις υποθέσεις τους μέσω του πειράματος. Χρησιμοποιώντας τον αντίχειρά τους κατάφεραν να κρύψουν το φως του προβολέα και να σχηματίσουν τη σκιά του αντίχειρα πάνω στο μάτι τους. Διαπίστωσαν ότι με ανάλογο τρόπο η σκιά της Σελήνης πέφτει πάνω στη Γη, όταν εκείνη μπαίνει ανάμεσα στον Ήλιο και στη Γη.
Τίποτα δεν είναι, όμως, τόσο εντυπωσιακό όσο η ίδια η παρατήρηση της έκλειψης του Ήλιου… Και η μέρα αυτή έφτασε! Βγήκαν στην αυλή του σχολείου μας με τον κατάλληλο εξοπλισμό και, ακολουθώντας τις οδηγίες των δασκάλων τους, παρατήρησαν με ασφάλεια τον ήλιο να «κρύβει ένα κομμάτι του» πίσω από τη Σελήνη.
Το συγκλονιστικό φαινόμενο θα είναι ξανά ορατό από την Ελλάδα στις 2 Αυγούστου του 2027. Πλέον γνωρίζουν γιατί συμβαίνει και πώς θα το παρακολουθήσουν με ασφάλεια!


 << Επιστροφή  

 

 
Η Ελληνογερμανική Αγωγή
Βαθμίδες εκπαίδευσης
Εκπαιδευτικά τμήματα
Εργασίες μαθητών
Απόφοιτοι
Ερευνητική δραστηριότητα
Εκδηλώσεις
Εκδοτική δραστηριότητα
Εγγραφές νέων μαθητών
Θέσεις εργασίας
 Ενημερωτικό υλικό
Παρακαλούμε εισάγετε το e-mail σας για να λαμβάνετε ενημερωτικό υλικό.
το e-mail σας:
 Τα νέα μας
Βιβλία για τον ΟΕΔΒ
Τα βιβλία του Υπουργείου Παιδείας για το μάθημα της Φυσικής Ε' και Στ' Δημοτικού και Γερμανικών για το Γυμνάσιο είναι έργο των καθηγητών της Ελληνογερμανικής Αγωγής.
συνέχεια
 
Εγκαταστάσεις
Τη σχολική χρονιά 2006-07 λειτούργησε στην Παλλήνη ένα υπερσύγχρονο και υψηλών προδιαγραφών σχολικό συγκρότημα για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
συνέχεια
 
Εξετάσεις γερμανικής γλώσσας
Διεξαγωγή εξετάσεων
FIT 1 και FIT 2
του Ινστιτούτου Goethe στην Ελληνογερμανική Αγωγή.
συνέχεια