Αρχική σελίδα | Εκπαιδευτικά τμήματα | Τμήμα Απογευματινών Δραστηριοτήτων | Γυμνάσιο-Λύκειο
 

Γυμνάσιο-Λύκειο

Παιδαγωγικές δραστηριότητες | Καλλιτεχνικές δραστηριότητες | Αθλητικές δραστηριότητες
 
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
 
Δημιουργική γραφή
Για μαθητές του Γυμνασίου
«Δημιουργική Γραφή» σημαίνει πάνω απ' όλα δημιουργικό γράψιμο και σβήσιμο. Σημαίνει δημιουργία ιστοριών και διηγημάτων. Σημαίνει επαναδημιουργία της πραγματικότητας που ζούμε, των συναισθημάτων που βιώνουμε. Όλοι μας μπορούμε να σκεφτούμε ξεχωριστές και πρωτότυπες ιστορίες και σίγουρα όλοι μας μπορούμε να τις αφηγηθούμε, να τις γράψουμε, να τις μοιραστούμε με άλλους. Στον όμιλο Δημιουργικής Γραφής οι μαθητές με αφορμή μία εικόνα, μία ταινία, μία σκέψη εμπλέκονται δημιουργικά σε δραστηριότητες παραγωγής λόγου. Η πρακτική άσκηση των μαθητών στη λογοτεχνική γραφή έχει ως στόχο αφενός να αναπτύξουν οι μαθητές τη δημιουργικότητά τους και αφετέρου να γίνουν ενεργοί αναγνώστες, μέσω της πλέον βιωματικής δραστηριότητας στο χώρο της λογοτεχνίας, της συγγραφής. Με άλλα λόγια, η δημιουργική γραφή δείχνει το δρόμο στα παιδιά να συνθέσουν τις εμπειρίες ζωής τους, τις γνώσεις τους, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους σε λογοτεχνικά κείμενα.
 
Μαθηματική σκέψη
Για μαθητές του Γυμνασίου
Τι είναι τα Μαθηματικά; Πώς προέκυψαν στην Ιστορία; Ποια η μέθοδός τους; Πώς σχετίζονται με την υπόλοιπη ανθρώπινη γνώση; Τι είναι αυτό που προσφέρουν στην καθημερινότητά μας; Πώς βοηθούν την ανάπτυξη της σκέψης μας; Με αυτά και άλλα παρόμοια ερωτήματα θα αναμετρηθούν οι μαθητές που θα συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο όμιλο και θα έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν με έναν ξεχωριστό τρόπο τα μαθηματικά. Μέσα από έξυπνα προβλήματα και ασκήσεις που εξάπτουν τη φαντασία και βαθαίνουν την κριτική σκέψη, τα παιδιά ανακαλύπτουν την ουσία των μαθηματικών. Οι δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν οι μαθητές είναι ειδικά σχεδιασμένες και στοχεύουν στην καλλιέργεια και ανάδειξη της ικανότητας των παιδιών στη λογική επαγωγή, στην αφαιρετική σκέψη και στην πολύτροπη προσέγγιση κάθε προβλήματος. Τα παιδιά συνειδητοποιούν ότι «μαθηματική σκέψη» σημαίνει επεξεργάζομαι δεδομένα, επιλέγω μέθοδο, δοκιμάζω, κάνω λάθη και επανεξετάζω. Παράλληλα, οι μαθητές της «Μαθηματικής Σκέψης» προετοιμάζονται, για να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας («Θαλής», «Ευκλείδης» και «Αρχιμήδης»).
 
Δημιουργικός προφορικός λόγος
Για μαθητές του Γυμνασίου
Ο προφορικός λόγος είναι το κατ' εξοχήν μέσο έκφρασης και επικοινωνίας. Υπάρχει στη ζωή κάθε ανθρώπου από τη στιγμή που γεννιέται. Είναι μία άμεση, αβίαστη, αυθόρμητη, πηγαία έκφραση σκέψεων και συναισθημάτων. Καθρεφτίζει την ψυχική μας διάθεση, αφού συνοδεύεται από εκφράσεις του προσώπου, χειρονομίες και κινήσεις του ανθρώπου που μιλά. Τον χρησιμοποιούμε, για να συζητάμε, για να εκφράζουμε τη διαφωνία μας, για να παρουσιάζουμε μια ομιλία. Στην ομάδα Δημιουργικού Προφορικού Λόγου οι μαθητές του Γυμνασίου παίρνουν μέρος σε δραστηριότητες ουσιαστικής και ποιοτικής προφορικής επικοινωνίας. Στις εβδομαδιαίες συναντήσεις τους τα παιδιά διδάσκονται στην πράξη ότι ο λόγος του άλλου είναι πάντα εξίσου σεβαστός με το δικό μας, καθώς και ότι καμιά άποψη δεν πρέπει να γίνεται αποδεκτή άκριτα, ούτε να απορρίπτεται αβασάνιστα. Με τη συστηματική άσκηση του προφορικού λόγου τα παιδιά μαθαίνουν να επικοινωνούν μεταξύ τους, να υποστηρίζουν τις απόψεις τους, να μιλούν σε κοινό, να αναπτύσσουν ολοκληρωμένα ένα θέμα και να διαμορφώνουν στις μεταξύ τους σχέσεις ένα πνεύμα συναγωνισμού και όχι ανταγωνισμού. Σφυρηλατούνται έτσι δεσμοί φιλίας, αμοιβαίου σεβασμού και ουσιαστικής συνεργασίας.
 
Καλλιτεχνικό Εργαστήρι
Για μαθητές όλων των τάξεων
Οι έφηβοι αγαπούν τη δημιουργία, έχουν ανάγκη να εκφράζονται. Στο Καλλιτεχνικό Εργαστήρι τα παιδιά προσεγγίζουν με βιωματικό τρόπο την τέχνη, καλλιεργούν τη φαντασία τους, ασχολούνται με ποικίλες εικαστικές δράσεις και εκφράζουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους δημιουργικά.
 
English Drama Club
Για μαθητές όλων των τάξεων
Σε όποιον αρέσει να παίζει, onoios θέλει να δοκιμαστεί επί σκηνής, έχει ομαδικό πνεύμα και θέλει να διευρύνει το φάσμα γλωσσικών και εκφραστικών ικανοτήτων του, μπορεί να γίνει μέλος του English Drama Club. Σκοπός της δραστηριότητας είναι η θεατρική απόδοση κειμένων και ιστοριών στην αγγλική γλώσσα αλλά και η προετοιμασία και παρουσίαση αγγλόφωνων θεατρικών έργων. Μέσα από την προετοιμασία μιας θεατρικής παράστασης στα αγγλικά οι μαθητές μπορούν να επικοινωνήσουν, να αναπτύξουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη, να καλλιεργήσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα τους. Η συμμετοχή των παιδιών στη δραστηριότητα αυτή συνεισφέρει τόσο στην κοινωνικοποίησή τους όσο και στη βελτίωση του επιπέδου των αγγλικών τους.
 
Νέοι πειραματιστές
Για μαθητές του Γυμνασίου
Στην ομάδα των νέων πειραματιστών συμμετέχουν μαθητές του Γυμνασίου, οι οποίοι συναντιούνται μία φορά την εβδομάδα στα εργαστήρια Φυσικής και Χημείας του σχολείου. Κύρια δραστηριότητα της ομάδας αυτής είναι η πραγματοποίηση διαφόρων πειραμάτων Φυσικής και Χημείας, πέρα από αυτά που εντάσσονται στο πρόγραμμα των αντίστοιχων μαθημάτων, η συζήτηση γύρω από αυτά και η παρουσίασή τους και σε ευρύ κοινό. Σκοπός της δραστηριότητας είναι να εξοικειωθούν ακόμη περισσότερο οι μαθητές και οι μαθήτριες με την ερευνητική διαδικασία, να αναγνωρίσουν τη σημασία της τεχνολογίας στη διάδοση της γνώσης, να καλλιεργήσουν τον προβληματισμό τους, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στις φυσικές επιστήμες και να μάθουν να ερμηνεύουν φαινόμενα καθημερινά με τρόπο επιστημονικό. Τα αποτελέσματα της δουλειάς των παιδιών παρουσιάζονται είτε σε ειδική εκδήλωση είτε στην ιστοσελίδα της Ελληνογερμανικής Αγωγής.
 
Ρομποτική
Για μαθητές του Γυμνασίου
Lego, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, φαντασία, γνώσεις, όλα επιστρατεύονται στη δραστηριότητα της ρομποτικής για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου. Με τη βοήθεια και την καθοδήγηση έμπειρων εκπαιδευτικών οι μαθητές χρησιμοποιούν διάφορα υλικά, κατασκευάζουν ρομπότ, προγραμματίζουν τη λειτουργία τους μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και τους δίνουν «ζωή» και κίνηση. Μία δραστηριότητα που καλλιεργεί δεξιότητες στη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών αλλά και τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών. Στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς οι μαθητές παίρνουν μέρος σε διαγωνισμούς ρομποτικής, στους οποίους παρουσιάζουν στο ευρύ κοινό τα αποτελέσματα της δουλειάς τους.
 
Ενισχυτικά τμήματα γερμανικής γλώσσας
Για μαθητές όλων των τάξεων
Η διδασκαλία της γερμανικής γλώσσας καλύπτεται από το πρωινό πρόγραμμα διδασκαλίας. Οι μαθητές διδάσκονται 4 ή 5 φορές την εβδομάδα γερμανικά μία ή δύο ώρες, ανάλογα με τη βαθμίδα στην οποία βρίσκονται. Τα παιδιά κατατάσσονται σε επίπεδα ανάλογα με τις γνώσεις τους. Στόχος είναι να μάθουν να χειρίζονται με άνεση τη γλώσσα και να αποκτήσουν τα διπλώματα του Ινστιτούτου Goethe, και όταν έχουν την απαιτούμενη ηλικία το Deutsches Sprachdiplom Stufe II (DSDII) der Kultusminister Konferenz (γερμανικό δίπλωμα της Συνόδου των Υπουργών Παιδείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας). To δίπλωμα αυτό απαλλάσσει τον κάτοχό του από τις γλωσσικές εξετάσεις στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Γερμανίας και του εξασφαλίζει, μαζί με το απολυτήριο του Λυκείου, την εισαγωγή του σ' αυτά.
Για τις περιπτώσεις εκείνες που κρίνεται σκόπιμη κάποια επιπλέον βοήθεια σε ένα μαθητή είτε για να προχωρήσει γρηγορότερα στην απόκτηση ενός διπλώματος είτε για να καλύψει πιο αποτελεσματικά την ύλη του επιπέδου του, το σχολείο προσφέρει τη δυνατότητα των απογευματινών ενισχυτικών τμημάτων.
 
Ενισχυτικά τμήματα αγγλικής γλώσσας
Για μαθητές όλων των τάξεων
Το απογευματινό μάθημα αγγλικών που απευθύνεται στους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου αφορά στα γλωσσικά επίπεδα Β1, Β2, C1 και C2 του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Γλωσσών. Τα μαθήματα γίνονται σε ολιγομελείς, ομοιογενείς ομάδες και βοηθούν τους μαθητές που επιθυμούν να καλύψουν γλωσσικές αδυναμίες και να υποστηριχθούν στην εκμάθηση της γλώσσας ή να επισπεύσουν την πιστοποίηση του γλωσσικού επιπέδου τους. Στον απογευματινό κύκλο μαθημάτων γίνεται εξειδικευμένη προετοιμασία για αναγνωρισμένα πτυχία γλωσσομάθειας. Συγκεκριμένα τα μαθήματα εστιάζουν στην καλλιέργεια των μηχανισμών που απαιτούν οι εξετάσεις επιπέδου Β2 (Cambridge F.C.E και Michigan E.C.C.E) και οι εξετάσεις C2 (Cambridge C.P.E. και Michigan E.C.P.E).
Η διδακτική προσέγγιση με φύλλα εργασιών και σημειώσεων σε συνάρτηση με τα ακουστικά και οπτικά ερεθίσματα διασφαλίζουν εξατομίκευση στη μάθηση, ενώ δίνουν επικοινωνιακό, δομικό και λειτουργικό προσανατολισμό στο μάθημα.
 
Η Ελληνογερμανική Αγωγή
Βαθμίδες εκπαίδευσης
Εκπαιδευτικά τμήματα
Τμήμα Ξένων Γλωσσών
Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Τμήμα Μουσικών Σπουδών-Ωδείο
Τμήμα Φυσικών Επιστημών
Τμήμα Απογευματινών Δραστηριοτήτων
Νηπιαγωγείο
Δημοτικό
Γυμνάσιο-Λύκειο
Καλοκαιρινά Τμήματα-Αθλοπαιδεία
Δράσεις τα Σαββατοκύριακα
Βιβλιοθήκη
Εργασίες μαθητών
Απόφοιτοι
Ερευνητική δραστηριότητα
Εκδηλώσεις
Εκδοτική δραστηριότητα
Εγγραφές νέων μαθητών
Θέσεις εργασίας
 Ενημερωτικό υλικό
Παρακαλούμε εισάγετε το e-mail σας για να λαμβάνετε ενημερωτικό υλικό.
το e-mail σας:
 Τα νέα μας
Βιβλία για τον ΟΕΔΒ
Τα βιβλία του Υπουργείου Παιδείας για το μάθημα της Φυσικής Ε' και Στ' Δημοτικού και Γερμανικών για το Γυμνάσιο είναι έργο των καθηγητών της Ελληνογερμανικής Αγωγής.
συνέχεια
 
Εγκαταστάσεις
Τη σχολική χρονιά 2006-07 λειτούργησε στην Παλλήνη ένα υπερσύγχρονο και υψηλών προδιαγραφών σχολικό συγκρότημα για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
συνέχεια
 
Εξετάσεις γερμανικής γλώσσας
Διεξαγωγή εξετάσεων
FIT 1 και FIT 2
του Ινστιτούτου Goethe στην Ελληνογερμανική Αγωγή.
συνέχεια