Ξέρετε ότι υπήρχαν μαγειρεία στην αρχαία Ελλάδα από όπου μπορούσαν οι αρχαίοι να προμηθευτούν το φαγητό τους ή όπως θα λέγαμε σήμερα «take away»; Γνωρίζετε ότι όταν οι αρχαίοι αθλητές άρχισαν να τρώνε περισσότερο κρέας, πήραν κάποια παραπάνω κιλά και δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν σε αγώνες; Δεν ήταν, λοιπόν τυχαίο που οι περισσότεροι Ολυμπιονίκες κατάγονταν από τη Σπάρτη, αφού η διατροφή τους ήταν λιτή.
Με «βαλίτσα» μας τη Μουσειοσκευή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης γνωρίσαμε το «οπτάνιο», το μαγειρείο των αρχαίων και μάθαμε για τη «μεσογειακή τριάδα» δηλαδή το σιτάρι, το λάδι και το κρασί. Αφού περιηγηθήκαμε διαδικτυακά σε αγγεία και μαγειρικά σκεύη της καθημερινής ζωής των αρχαίων Ελλήνων και προσεγγίσαμε τον ρόλο της διατροφής στην κοινωνική τους ζωή... εμπνευστήκαμε… δημιουργήσαμε και παρουσιάσαμε διαδικτυακά καταλόγους αρχαίων εστιατορίων και συμποσίων, αναπαραστάσεις αγγείων, προγράμματα διατροφής, συνταγές και παιχνίδια. Τέλος αποτυπώσαμε σε φωτογραφικό στιγμιότυπο ένα αρχαίο γεύμα...
|