Στο ξεκίνημα της φετινής χρονιάς αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την ενέργεια. Συζητήσαμε για τις ενεργειακές ανάγκες μας στην σύγχρονη εποχή αλλά και προβληματιστήκαμε για τη συνεχόμενη μείωση των μη ανανεώσιμων ενεργειακών πόρων. Αναρωτηθήκαμε αν κι εμείς μπορούμε στην καθημερινότητά μας να εξοικονομήσουμε ενέργεια και να συμβάλλουμε έτσι στη διάσωση του πλανήτη.
Αποφασίσαμε να μελετήσουμε την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος που γίνεται στην καθημερινή σχολική μας τάξη ανάβοντας τα φώτα της και να διερευνήσουμε αν μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια αλλάζοντας τη συμπεριφορά μας. Αποφασίσαμε λοιπόν να κλείνουμε τα φώτα της τάξης μας όταν ο φυσικός φωτισμός ήταν αρκετός και βέβαια όταν δεν ήμαστε μέσα στην τάξη.
Συλλέξαμε τα πειραματικά δεδομένα για τη χρήση του φωτισμού της τάξης μας, μετρώντας το χρόνο λειτουργίας τους κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου για μία εβδομάδα και τα καταγράψαμε σε ειδικά διαμορφωμένα φύλλα καταγραφής. Στην συνέχεια επεξεργαστήκαμε τα πειραματικά μας δεδομένα. Υπολογίσαμε τη συνολική ενέργεια σε kWh που καταναλώθηκε και τα κιλά γαιάνθρακα στα οποία αυτή αντιστοιχούσε. Κατόπιν υπολογίσαμε τη συνολική ενέργεια σε kWh που θα καταναλώναμε και τα κιλά γαιάνθρακα στα οποία αυτή αντιστοιχούσε αν δεν κλείναμε καθόλου τα φώτα της τάξης μας.
Η έρευνά μας ολοκληρώθηκε από απόσταση. Συνεργαστήκαμε διαδικτυακά, κατασκευάσαμε τα ραβδογράμματα, συγκρίναμε τα αποτελέσματα από όλα τα τμήματα της ΣΤ και ανακαλύψαμε ότι μπορούμε να εξοικονομήσουμε μέχρι και 1 τόνο γαιάνθρακα στη διάρκεια ενός σχολικού έτους σβήνοντας τα φώτα της τάξης μας όταν δεν τα χρειαζόμαστε.
Άρα αξίζει τον κόπο να προσπαθούμε να το θυμόμαστε κάθε φορά που βγαίνουμε από την τάξης μας. Στο κάτω κάτω δεν είναι παρά μόνο ένα τσακ στο διακόπτη!
|