Startseite | Schüler | Aktivitätsgruppen | Astronomischer Verein
 

Astronomischer Verein

για μαθητές του Λυκείου

Πολλά είναι τα παιδιά που μετρούν τα ...άστρα στην Ελληνογερμανική Αγωγή!

Στον Όμιλο της Αστρονομίας τα άστρα είναι μόνο η αφορμή για να ταξίδι σε έναν κόσμο, βγαλμένο λες από τα παραμύθια: με Κόκκινους Γίγαντες και Λευκούς Νάνους, με μαύρες τρύπες που δεν είναι ούτε ...μαύρες, ούτε πολύ περισσότερο ...τρύπες! Και οι εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ: στις πρώτες κιόλας συναντήσεις οι μαθητές κρατούν στα ίδια τους τα χέρια ...εξωγήινη ύλη! Η ενασχόληση με την Αστρονομία στο σχολείο μας φέρνει τους μαθητές σε επαφή με ένα μεγάλο πλήθος επιστημών: από τη Φιλοσοφία (δεν γίνεται να ατενίσεις τον νυχτερινό ουρανό και να μην σε κατακλύσουν σύντομα τα βασικά φιλοσοφικά ερωτήματα που απασχολούν τον άνθρωπο από την αρχαιότητα) μέχρι τη σύγχρονη Φυσική (ως το CERN στην Ελβετία φτάνουμε κάθε χρόνο για να πάρουμε απαντήσεις!). Κάθε χρονιά στον Όμιλο είναι πλούσια σε μοναδικές εμπειρίες: η επανάληψη του πειράματος του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό με απλά μέσα αλλά μεγάλη ακρίβεια της ακτίνας της Γης, το βράδυ που περάσαμε στον Κιθαιρώνα ή το άλλο στο Σούνιο μακριά από τα φώτα της πόλης θαυμάζοντας τον Δία και την Αφροδίτη και κάνοντας τα πρώτα μαθήματα ουρανογραφίας. Στην κορυφή της λίστας των μοναδικών μαθησιακών εμπειριών είναι αναμφίβολα η μερική Έκλειψη του Ήλιου τον Μάρτιο του 2015, την οποία μετατρέψαμε σε ένα πανηγύρι Φυσικής και Αστρονομίας για όλη τη σχολική μας κοινότητα. Από την Ε΄ δημοτικού μέχρι τη Γ΄ Λυκείου όλοι οι μαθητές του σχολείου βγήκαν στο προαύλιο και με αυτοσχέδια γυαλιά που μαζί φτιάξαμε - προσαρμόζοντας ειδικό επιστημονικό φίλτρο - παρατηρήσαμε με ασφάλεια ένα θαυμαστό ουράνιο χορό, τη Σελήνη να μπαίνει ανάμεσα στη Γη και στον Ήλιο. Ένα φαινόμενο που λίγοι άνθρωποι έχουν έστω και μια φορά την ευκαιρία να παρατηρήσουν στη ζωή τους. Το ίδιο μοναδική για τους μαθητές του Ομίλου (και όχι μόνο!) ήταν η ολική Έκλειψη της (Υπερ)Σελήνης τον Οκτώβριο του 2015 για χάρη της οποίας κοιμηθήκαμε ...σχολείο και ξυπνήσαμε πριν τα χαράματα, ώστε να μη χάσουμε καμία λεπτομέρεια ενός φαινομένου που θα ξανασυμβεί το 2033.

«Είμαστε ταξιδιώτες που πάνω στη Γη διασχίζουν το διάστημα, σαν επιβάτες πάνω σε πλοίο, και πολλοί από εμάς δε νογάμε ποτέ κανένα μέρος του σκάφους πέρα από την καμπίνα που καταλύουμε» έγραψε ο αμερικανός αστρονόμος S. P. Langley (1834-1906). Συνοψίζοντας τις δραστηριότητες του Ομίλου της Αστρονομίας θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι προσπαθούμε να παίρνουμε από το χέρι τους μαθητές μας και να βγαίνουμε μαζί μέχρι την κουπαστή του πλοίου, που περιγράφει ο Langley, ατενίζοντας από εκεί τον όμορφο Κόσμο μας.

 
Ellinogermaniki Agogi
Ausbildungsstufen
Fachbereiche
Schüler
Fachübergreifende Projekte
Kindergarten
Erste Klasse
Zweite Klasse
Dritte Klasse
Vierte Klasse
Fünfte Klasse
Sechste Klasse
Gymnasium-Lyzeum
Aktivitätsgruppen
Ehemalige
Forschungsaktivitäten
Veranstaltungen
Veröffentlichungen
Neueinschreibungen
Stellenangebote
 Infobrief
Bitte schreiben Sie hier Ihre
E-Mail-Anschrift. Sie bekommen dann unsere Infobriefe.
Ihre E-Mail:
 Unsere Neuigkeiten
Βιβλία για τον ΟΕΔΒ
Τα βιβλία του Υπουργείου Παιδείας για το μάθημα της Φυσικής Ε' και Στ' Δημοτικού και Γερμανικών για το Γυμνάσιο είναι έργο των καθηγητών της Ελληνογερμανικής Αγωγής.
συνέχεια
 
Εγκαταστάσεις
Τη σχολική χρονιά 2006-07 λειτούργησε στην Παλλήνη ένα υπερσύγχρονο και υψηλών προδιαγραφών σχολικό συγκρότημα για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
συνέχεια
 
Εξετάσεις γερμανικής γλώσσας
Διεξαγωγή εξετάσεων
FIT 1 και FIT 2
του Ινστιτούτου Goethe στην Ελληνογερμανική Αγωγή.
συνέχεια