Αρχική σελίδα | Βαθμίδες Εκπαίδευσης| Νηπιαγωγείο
 

Νηπιαγωγείο



Στον Παιδικό Σταθμό και στο Νηπιαγωγείο επιδιώκουμε την ενεργοποίηση του παιδιού στη διαδικασία της μάθησης κεντρίζοντας και διευρύνοντας τα ενδιαφέροντά του. Διοχετεύουμε την ενέργεια, τον ενθουσιασμό και τη δημιουργικότητα στο παιχνίδι, το τραγούδι, το χορό, τις ζωγραφιές, την άθληση και σταδιακά στη μάθηση. Ιδιαίτερο βάρος δίνουμε στην αλληλεπίδραση των νηπίων με το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον τους αλλά και στην εξατομικευμένη προσέγγιση του κάθε παιδιού. Βασικούς στόχους των δραστηριοτήτων του Νηπιαγωγείου μας αποτελούν:

Η συναισθηματική ωρίμανση, η εξοικείωση με το νέο κοινωνικό χώρο και η αποδοχή κανόνων ατομικής και ομαδικής συμπεριφοράς.
 
Από το Νηπιαγωγείο ξεκινά μια σχολική πορεία δώδεκα χρόνων και εμείς πρέπει να φροντίσουμε, ώστε τα παιδιά να νιώθουν πάντοτε χαρούμενα κι ευτυχισμένα.

   

Η ανάπτυξη των νοητικών δεξιοτήτων του νηπίου

Προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε στα μικρά παιδιά εκείνες τις ικανότητες που θα τους επιτρέψουν να ταξινομήσουν και να εμπλουτίσουν τις εμπειρίες και τα ερεθίσματα, τα οποία αντλούν από το φυσικό και κοινωνικό τους περιβάλλον.

   

Η σωματική διάπλαση

Ασκήσεις ψυχοκινητικής βοηθούν το νήπιο να γνωρίσει το σώμα του και τις δυνατότητές του, να ελέγχει και να συντονίζει τις κινήσεις του, να εναρμονίζεται με το ρυθμό και τη μουσική. Στα πλαίσια αυτά αναπτύσσεται ένα πολυδύναμο πρόγραμμα, σχεδιασμένο με ευελιξία στο ωράριο, για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των εργαζόμενων γονέων.

Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει την καλλιέργεια της έκφρασης στη μητρική γλώσσα, την καθημερινή διδασκαλία της γερμανικής, την εξοικείωση με τη σύγχρονη τεχνολογία, καθώς και προγραφικές και προμαθηματικές ασκήσεις. Το μαθησιακό υλικό που έχει συγγράψει η ομάδα των νηπιαγωγών, Ελληνίδων και Γερμανίδων, ακολουθεί μια ενιαία μεθοδολογική προσέγγιση: με βάση τη βιωματική εμπειρία, το παιχνίδι και την ανακάλυψη το παιδί οδηγείται στην επέκταση και τον εμπλουτισμό των εμπειριών και της σκέψης του.Με το κουκλοθέατρο, το θεατρικό παιχνίδι, τη ζωγραφική, τη μουσικοκινητική αγωγή, τη ρυθμική και την κολύμβηση, καλλιεργούμε ολόπλευρα τις δεξιότητες των νηπίων, ενώ με τη βοήθεια του τραγουδιού και της εκφραστικής του δύναμης δίνουμε τα πρώτα ερεθίσματα για μια συνειδητή ακρόαση του ήχου.

 

Τα νήπια πολύ συχνά βρίσκονται μακριά από το συμβατικό σχολικό χώρο. Επισκέψεις σε οικολογικά πάρκα, θέατρα, παιδότοπους, ακόμη και ιστορικούς -αρχαιολογικούς χώρους δίνουν ερεθίσματα για ευρύτερες δημιουργικές ενασχολήσεις. Η διδασκαλία της γερμανικής γλώσσας δεν περιορίζεται στην εξοικείωση με τις δομές και τους ήχους της ξένης γλώσσας. Γιορτές, όπως η ημέρα του St. Martin και του Osterhase δημιουργούν ευκαιρίες γενικότερης επαφής με τα γερμανικά ήθη και έθιμα. Τίποτα δεν πρέπει σ΄ αυτές τις ηλικίες να μείνει στεγνό και χωρίς χρώμα, γιατί η ψυχή και η φαντασία του νηπίου είναι γεμάτη ζωντάνια, χρώματα, μαστορέματα, ήρωες και παραμύθια.

 

Για τα ζεστά Σάββατα της σχολικής χρονιάς έχουν προγραμματιστεί πεζοπορίες σε «βουνά και λαγκάδια» με τους γυμναστές του σχολείου.

 

Η ζωή του Νηπιαγωγείου πλουτίζεται και με τη δυνατότητα οργάνωσης παιδικών parties τα Σάββατα ή τις Κυριακές. Νηπιαγωγοί και γυμναστές παίζουν, χορεύουν και τραγουδούν με τα νήπια σε ένα καινούριο κάθε φορά πρόγραμμα. Θέλουμε η σιγουριά, η ζεστασιά, η αγάπη που προσφέρουμε στο παιδί να είναι ανάλογη με τη σιγουριά, τη ζεστασιά και την αγάπη, που θα εμπνεύσει εκείνο αργότερα στους άλλους ως ώριμος άνθρωπος. Από το παράθυρο του Νηπιαγωγείου θα πρωτοκοιτάξει το νήπιο τον κόσμο και θα πρωτοπετάξει προς τον κόσμο.

 
 
Η Ελληνογερμανική Αγωγή
Βαθμίδες εκπαίδευσης
Νηπιαγωγείο
Δημοτικό
Γυμνάσιο
Λύκειο
Εκπαιδευτικά τμήματα
Εργασίες μαθητών
Απόφοιτοι
Ερευνητική δραστηριότητα
Εκδηλώσεις
Εκδοτική δραστηριότητα
Εγγραφές νέων μαθητών
Θέσεις εργασίας
 Ενημερωτικό υλικό
Παρακαλούμε εισάγετε το e-mail σας για να λαμβάνετε ενημερωτικό υλικό.
το e-mail σας:
 Τα νέα μας
Βιβλία για τον ΟΕΔΒ
Τα βιβλία του Υπουργείου Παιδείας για το μάθημα της Φυσικής Ε' και Στ' Δημοτικού και Γερμανικών για το Γυμνάσιο είναι έργο των καθηγητών της Ελληνογερμανικής Αγωγής.
συνέχεια
 
Εγκαταστάσεις
Τη σχολική χρονιά 2006-07 λειτούργησε στην Παλλήνη ένα υπερσύγχρονο και υψηλών προδιαγραφών σχολικό συγκρότημα για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
συνέχεια
 
Εξετάσεις γερμανικής γλώσσας
Διεξαγωγή εξετάσεων
FIT 1 και FIT 2
του Ινστιτούτου Goethe στην Ελληνογερμανική Αγωγή.
συνέχεια